Kackerlackor

Det finns flera olika arter av kackerlacka som förekommer som skadedjur i svenska byggnader, men den absolut vanligaste är den så kallade tyska kackerlackan (Blattella germanica) som trots sitt namn inte alls härstammar från Tyskland utan från betydligt varmare breddgrader. Den är inte anpassad efter det svenska utomhusklimatet med trivs mycket bra i våra uppvärmda hus och när man väl har fått in en kackerlacka kan populationen öka explosionsartat. I våra hem har kackerlackan inte några naturliga fiender och det brukar också finnas gott om mat, vilket gör att populationen kan växa till sig mycket snabbt.

Kuriosa: I Tyskland kallas Blattella germanica för den ryska kackerlackan.

Exempel på kackerlackor som förekommer i Sverige

Tysk

kackerlacka

Orientalisk kackerlacka Amerikansk kackerlacka
Kan den flyga? Viss glidflygning Nej Ja
Hur stor blir den? 13–16 mm 18–29 mm 29–53 mm
Vilken temperatur föredrar den? 15–35 °C 20–30 °C 20–29 °C
Hur snabbt går nymfutvecklingen? 54–215 dagar om temperaturen är
24–35 °C
164–542 dagar om temperaturen är
22–30 °C
150–360 dagar om temperatur är
25–30 °C
Hur gammal blir den? Cirka 200 dagar 35–190 dagar 90–706 dagar

Vår inhemska kackerlacka heter skogskackerlacka (Ectobius lapponicus) och är anpassad för svenskt utomhusklimat. Den kan ta sig in i byggnader men blir sällan ett skadedjur. Normalt lever denna kackerlacka i skogar och på gräsmarker. Skogskackerlackan blir bara 11 mm stor.

Den tyska kackerlackan som skadedjur

Är kackerlackor farliga?

Kackerlackor förorenar mat och bostadsytor med sin avföring och kan sprida sjukdomar.

Är man allergisk mot kackerlackor kan man få svåra allergiska reaktioner.

I undantagsfall kan kackerlackor börja äta på människor som inte kan försvara sig, till exempel svårt sjuka personer eller personer som sover djupt på grund av sömnmedel. Kackerlackan kan till exempel ge sig på en persons naglar och ögonfransar. Detta är framförallt något som händer när det blivit brist på annan mat för kackerlackorna, till exempel för att kackerlackspopulationen i bostaden har vuxit sig så stor att konkurrensen om maten hårdnat.

Hur kommer kackerlackorna in i hemmet?

Det är lätt att råka få med sig en kackerlacka eller kackerlacksägg hem. Kackerlackor är rörliga djur som är ute och letar föda om nätterna, och som gärna slinker in och gömmer sig i en resväska eller liknande när morgonen kommer. En kackerlackshonan kan också ha deponerat sina ägg på något som du tar med dig hem, och detta kan vara svårt att upptäcka om man inte specifikt letar efter det.

Kackerlackor är något vi huvudsakligen förknippar med exotiska utlandssemestrar, men eftersom det finns gott om infesterade byggnader även här hemma i Sverige så finns det definitivt en risk för att man råkar få med sig kackerlackor hem även om man håller sig inom landets gränser. De förekommer till exempel på restauranger, sjukhus och äldreboenden, samt förstås i privatbostäder. Andrahandsmöbler utgör en risk och bör saneras innan de får komma in i hemmet.

I flerbostadshus kan kackerlackor sprida sig mellan lägenheterna, så att man får in kackerlackor från sin granne eller från allmänna utrymmen där kackerlackorna har etablerat sig.

Hur gör jag mitt hem mindre gästvänligt för kackerlackor?

 • Täta springor, sprickor och liknande där kackerlackor kan gömma sig.
 • Håll hemmet rent och i god ordning. Undvika att skapa högar etc som passar för kackerlackor att gömma sig i.
 • Låt inte mat eller dryck stå framme, till exempel fruktskålar, hundmat och kattens vattenskål. Särskilt olämpligt är det att ha mat och dryck framme under natten eftersom det är då som kackerlackorna är som mest aktiva.
 • Förvara mat och dryck i tättslutande behållare eller i kylskåpet.
 • Sopkärl och kompostkärl ska ha tättslutande lock.
 • Kackerlackor gillar varma och fuktiga miljöer, och där bör man därför vara extra noga med städningen.
 • Kontrollera att du inte har fuktproblem någonstans i huset, eftersom detta kan gynna kackerlackorna.

Sanering

Att själva komma tillrätta med en kackerlacksinvasion är svårt – du bör ta kontakt med en saneringsfirma som är expert på kackerlackor och kan ta ett helhetsgrepp på situationen. Det är också bra att kontakta hemförsäkringsbolaget för att kontrollera vilken ersättning man kan få för saneringskostnaderna och om de samarbetar med någon viss saneringsfirma. I flerbostadshus kan hela huset behövas saneras för att undvika att kackerlackorna bara flyttar fram och tillbaka mellan lägenheterna.

För att saneringen ska bli lyckad måste den vara omfattande, pågå över tid och ta hänsyn till byggnadens specifika förutsättningar. .

Varför är det så svårt att bli av med tyska kackerlackor?

 • De förökar sig mycket snabbt, så även om man lyckas döda några individer kommer det snabbt nya som fyller deras plats. Det kan räcka med att några få ägg överlever saneringen för att hemmet snart ska vara fyllt med kackerlackor igen.
 • Modern bär omkring på sina ägg fram tills att de är redo eller nästan redo att kläckas, vilket skyddar dem mot andra smådjur i bostaden som gärna äter insektsägg.
 • När äggen kläcks finns det ofta gott om mat för nymferna eftersom de äter gamla skal och utsöndringar som de äldre kackerlackorna har lämnat efter sig i bostaden. Detta innebär också att nymferna är mindre benägna att leta upp förgiftade beten – de har helt enkelt tillräckligt med mat omkring sig ändå om de kläcks i en bostad där det redan finns en etablerad kackerlackspopulation.
 • De tyska kackerlackorna är naturligt skygga och gömmer sig när det är ljust. När man väl upptäcker att de existerar i bostaden kan angreppet ha hunnit gå mycket långt, vilket innebär att det finns en väldigt stor mängd kackerlackor att försöka bli av med.
 • De är väldigt bra på att hitta lämpliga gömställen och kan knöla sig in i förvånansvärt små sprickor, springor, glapp, etc.
 • Det finns idag tyska kackerlackor som utvecklat resistens mot många av de traditionella bekämpningsmedlen.
 • Traditionellt har gift blandat med socker ofta lagts ut för att förgifta kackerlackor – det eftersom normala kackerlackor älskar socker och ofta väljer det framför andra tillgängliga födoämnen. Detta har i sin tur gjort att muterade kackerlackor som ogillar socker haft högre chans att överleva, och numera är det inte helt ovanligt med kackerlackor som tycker att socker smakar äckligt. Detta gör dem svårare att förgifta.

Om den tyska kackerlackan

Den tyska kackerlackan (Blattella germanica) är en jämförelsevis liten kackerlacka som sällan blir större än ungefär 1,5 cm. Färgen varierar från blekt ljusbrun till en brunfärg som är så mörk att den nästan ser svart ut.

Den har vingar men är inte någon duktig flygare, däremot kan den glida iväg genom luften om den blir skrämd. Detta är en viktig skillnad mellan den tyska kackerlackan och den mycket snarlika asiatiska kackerlackan – den sistnämnda är en skicklig flygare. En annan noterbar skillnad är att den tyska kackerlackan till skillnad från den asiatiska är rädd för ljuset. Har man tyska kackerlackor i köket kommer man troligen inte att se mycket av dem under dagtid; kliver man däremot in i köket nattetid och tänder lampan får man se dem panikslaget fly iväg för att gömma sig från ljuset.

Systematik

Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Ordning Kackerlackor
Blattaria
Familj Ectobiidae
Släkte Blattella
Art Blattella germanica

Kost

Den tyska kackerlackan är en allätare med förkärlek för proteinrik mat, stärkelserik mat, sockerrik mat och fet mat. Blir det ont om mat kan den överleva på nästa vad som helst, till exempel tandkräm och klister. Svältande kackerlackor kan också börja attackera varandra och till exempel äta upp varandras ben och vingar.

Utbredning

Var någonstans kackerlackan uppstod är oklart. Förr trodde man att den var en europeisk art, men nya fynd indikerar att den nog snarare uppstod i Sydostasien. I äldre litteratur förekommer även uppgifter om att den skulle härröra från Etiopien, men detta ses numera som mindre troligt än Sydostasien.

Vad vi kan vara tämligen säkra på är att den tyska kackerlackan ursprungligen uppstod i varma trakter, för på våra breddgrader klarar den inte av att överleva utomhus utan förekommer endast i uppvärmda byggnader.

Med människans hjälp har den tyska kackerlackan spridit sig över världen, och förekommer nu för tiden till exempel i Kanadas allra nordligaste samhällen där den aldrig skulle överleva utan människans hjälp.

Doft

När en tysk kackerlacka blir skrämd eller exalterad kan den avge en doft som uppfattas som illaluktande av oss människor.

Fortplantning

Den tyska kackerlackan har en förhållandevis snabb fortplantningstakt, vilket är en av anledningarna till att den så snabbt kan bli ett enormt problem i en bostad. Om förhållandena är gynnsamma kan den utvecklas från ägg till könsmogen vuxen på 50 dagar.

Efter parningen utvecklas äggen inne i honans äggsäck. När äggen har nått sin fulla storlek börjar äggsäcken sticka ut från honans kropp. Till en början är äggsäcken genomskinlig, men snart blir den vit, sedan rosa och slutligen kastanjebrun. Nymfer kan börja kläckas ur äggen medan äggsäcken fortfarande sitter fast i honan, men en majoritet av äggen kläcks inte förrän ungefär ett dygn efter att honan har släppt ifrån sig äggsäcken.

En nykläckt nymf är cirka 3 mm lång och svart. Nymfen växer sedan till sig och ömsar skinn sex eller sju gånger innan den blir fullvuxen och könsmogen.