Myror

Att bli av med myror

Det finns särskilda ”myrdosor” till salu som är små askar fyllda med gift som myrorna kan ta sig in i. Bäst är att använda ett gift av en typ som inte omedelbart dödar myran utan som lockar den att bära med sig giftet tillbaka till sitt bo där drottningen kan komma i kontakt med det.

När du använder dig av myrdosor, var extra noggrann med att inte lämna någon annan mat framme åt myrorna. Ju mindre annan mat som finns tillgänglig i miljön desto troligare att de letar upp myrdosorna och tar med sig mat från dem hem.

Man kan också behöva leta upp boet och förstöra det. Vissa myror kan orsaka stor skada på trä och man kan behöva byta ut skadade delar av bostaden. Om det finns något underliggande problem, till exempel fukt, som gjort huset extra inbjudande för myrorna, ska man givetvis åtgärda detta.

Förebyggande åtgärder

  • Städa upp spilld mat och dryck direkt, särskilt om det rör sig om söta saker. Det räcker med att en enda myra upptäcker läskedrycksfläcken för att den ska lägga ut ett doftspår som snabbt lockar hundratals artfränder till platsen, och när de väl har kommit in kan de börja ge sig ut på nya expeditioner i ditt hem för att se om det finns mer sötsaker att äta av på andra ställen i huset.
  • Förvara livsmedel i täta behållare, särskilt när det rör sig om söta livsmedel eftersom de är extra lockande för myrorna. Kylskåpet är också en bra förvaringsplats för den som vill undvika myrbesök.
  • Släng dina livsmedelssopor i ett sopkärl med tättslutande lock.
  • Låt inte husdjursmat stå framme i onödan.
  • Täta eventuella håligheter vid dörrlister och liknande.
  • Fukt kan göra ditt hus mer lockande för myror. Förebygg fuktproblem, gör regelbundna inspektioner och åtgärda eventuella fuktproblem så snart de upptäcks. Det är till exempel viktigt att regelbundet kontrollera att det inte finns några vattenläckor och att det inte har uppstått några fuktproblem kring husgrunden eller kring fönstren.
  • Svartmyror lockas till växter som är invaderade av bladlöss, eftersom bladlössen utsöndrar en söt vätska som myrorna äter. Man bör därför hålla efter bladlöss både på inomhusväxter och utomhusväxter. Det kan också vara bra att i förebyggande syfte avlägsna grönska som växer nära huset, särskilt om man inte har tid att regelbundet kontrollera om växterna är fria från bladlöss eller ej.